ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ LIFO – Ο ΦΟΥΡΝΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΛΑΔΟΠΑΞΙΜΑΔΑ
Στον φούρνο του Καραβά στα Κύθηρα με τα διάσημα λαδοπαξίμαδα βρεθήκαμε απόγευμα Κυριακής που ήταν κλειστός, αλλά ο Παύλος Κορωναίος, ο μικρότερος της οικογένειας Κορωναίου, που διατηρεί τον φούρνο τα τελευταία δέκα χρόνια, τον άνοιξε για μας. Ο Παύλος, ένας χαμογελαστός τύπος, γεμάτος ενέργεια και «χίπστερ» –δύσκολα συναντάς τέτοιους να μένουν μόνιμα σε νησί- μάς ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του φούρνου, μας κέρασε τα νόστιμα παξιμάδια του και μας διηγήθηκε το success story της οικογενειακής τους επιχείρησης (που είναι ταυτόχρονα και το προσωπικό του στόρι).
«Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια, όταν ο πατέρας μου αποφάσισε να μετατρέψει το παλιό ελαιοτριβείο του παππού σε φούρνο», λέει. «Το ελαιοτριβείο έκλεισε το 1964, όταν έγινε το μεγάλο μεταναστευτικό μπαμ και έκλεισαν στο νησί εκατοντάδες επιχειρήσεις. Πάνω από τους μισούς κατοίκους έφυγαν για τις μεγάλες πόλεις και για άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο πατέρας μου έφυγε από την Αθήνα και πήγε στα Κύθηρα. Δούλεψε συνεταιριστικά σε έναν φούρνο, πήρε τη γνώση και κάπως έτσι γεννήθηκε η ανάγκη να φτιάξει κάτι δικό του. Στις αρχές του 2000 έκανε αίτηση για ΕΣΠΑ – τότε εγώ και τρία μου αδέλφια σπουδάζαμε και μέναμε στην Αθήνα. Πήραμε την επιχορήγηση για το 60% της επένδυσης και με αυτά τα χρήματα ανακαινίσαμε το παλιό ελαιοτριβείο και ξεκινήσαμε την παραγωγή. Ανοίξαμε τον μεγαλύτερο φούρνο στα Κύθηρα, ενώ το νησί δεν είχε καν κόσμο, και ο Καραβάς –όπου βρίσκεται ο φούρνος- ήταν εκτός τουριστικού χάρτη. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε 1,5 τόνο παξιμάδια την ημέρα, είμαστε 15 άτομα προσωπικό και δουλεύουμε σταθερά όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι προφανώς λίγο περισσότερο, λόγω τουριστών. Τα παξιμάδια μας τα βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα, αφού συνεργαζόμαστε με μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ».